Peste 200.000 de locuitori riscă să rămână fără furnizare de căldură în perioada cea mai rece a anului, în contextul în care temperaturile nocturne vor atinge -10 grade Celsius. Cauza principală este deficitul de personal în cadrul Electrocentrale Craiova, urmare a reorganizării recente, care a dus la desființarea unor posturi esențiale.
Reorganizarea a început recent, iar una dintre măsurile adoptate a fost eliminarea funcției de director de producție, iar mai mulți operatori au ales să demisioneze, ca semn de solidaritate. Printre aceștia, 15 angajați ocupau posturi-cheie. Astfel, compania se află într-o situație critică, existând riscul ca furnizarea de căldură să fie întreruptă. „Dacă rămânem în această situație, grupurile energetice vor fi oprite. Nu există personal pregătit pentru a-i înlocui. Fără cinci dintre cei 15 angajați, sistemul nu va putea funcționa,” a declarat Dan Vasile, fost director de producție.
„Este un semnal de alarmă că această direcție nu este corectă. Toți operatorii, fie că lucrează la tablou, cameră de comandă tehnică, turbină sau cazan, nu pot fi instruiți într-un interval scurt, de unul sau doi ani,” a explicat un fost angajat al societății.
În acest context, actuala conducere a notificat Ministerul Energiei cu privire la situația critică și a solicitat sprijin pentru a identifica soluții. „Am contactat Complexul Energetic Oltenia pentru a ne ajuta în cazul în care angajații care și-au depus demisiile rămân pe pozițiile lor,” a declarat Lorena Voican, directoarea CET II Craiova.
Ministerul Energiei a demarat un proces de restructurare și eficientizare a companiilor din subordine, având în vedere economiile de peste un miliard de lei pe care le vizează. Totodată, Ministerul subliniază că disponibilizările de personal trebuie să fie aprobate de sindicat, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz, conform lui Ion Vîlceanu, fost președinte al sindicatului societății.
Despre autor
Descoperă mai multe la G News Media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.