Activitatea de producție a Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată, ceea ce ar putea duce la sistarea furnizării agentului termic către municipiul Craiova și compania Ford Otosan, ca urmare a unor schimbări organizatorice și a demisiilor unor angajați. Printre modificările recente se numără desființarea postului de director de producție și demisia unui număr semnificativ de tablotieri, operatori din camera de comandă a cazanelor și turbinelor, care au anunțat că nu vor mai reveni la locul de muncă după 24 februarie.
Directorul general al Electrocentrale Craiova, Lorena Voican, a declarat pentru Agerpres că Ministerul Energiei, acționarul majoritar al societății, a fost informat despre această situație pentru identificarea unei soluții. Aceasta a explicat că reorganizarea a vizat anumite posturi, în special din zona administrativă (TESA), iar organigrama a fost readusă la o variantă utilizată anterior. Potrivit declarațiilor sale, societatea nu se confruntă cu un conflict de muncă sau o concediere colectivă, iar sindicatul a fost informat despre modificările implementate.
Voican a menționat că societatea se confruntă cu pierderi financiare, iar restructurarea are ca scop eficientizarea activității. „Am încercat o eficientizare a activității, având în vedere situația financiară actuală”, a precizat aceasta. Cu privire la demisiile tablotierilor, Voican a subliniat că activitatea de producție ar putea fi afectată în cazul în care acestea se mențin.
Fostul director de producție al Electrocentrale Craiova, Dan Vasile, a declarat că desființarea postului său face parte dintr-o reorganizare inițiată în urma solicitării Ministerului Energiei de reducere a costurilor. Acesta a afirmat că se află în preaviz până la 28 februarie și a susținut că reorganizarea nu a fost realizată în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă. De asemenea, a precizat că Electrocentrale Craiova, asemenea altor termocentrale pe cărbune, este afectată financiar de costurile ridicate asociate certificatelor de CO2.
Angajații demisionari au afirmat că, în lipsa unei soluții, activitatea de producție a unității se va opri, iar Electrocentrale Craiova ar putea funcționa doar cu cazanele de abur industrial, care ar asigura aproximativ 30% din necesarul de încălzire pentru municipiul Craiova. Aceștia au solicitat anularea deciziilor de concediere și reinstalarea în funcție a fostului director de producție. De asemenea, au avertizat că situația actuală ar putea conduce la oprirea totală a activității unității, ceea ce ar afecta furnizarea agentului termic pentru consumatorii din Craiova.
Despre autor
Descoperă mai multe la G News Media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.