În perioada 05.08.2024 – 09.08.2024 a avut loc cursul de formare “ITC in Education”, în cadrul programului Erasmus+Accreditation, ref. nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH000134426, în Praga.
La activitățile de formare, alături de cadre didactice din Franța, Finlanda, Cehia, Italia au fost și reprezentanți din România din partea Școlii Gimnaziale Nr.3 Rovinari,și anume: d-na prof. inv. primar Iliescu Denisa, d-na prof. inv. primar Borugă Maria și d-na prof. inv. primar Bolborea Mihaela. Cursul a avut ca scop dezvoltarea si utilizarea diferitelor platforme de TIC care vin în sprijinul elevilor pentru a întelege notiunile de predare, realizandu-se o strânsă conexiune între elementele teoretice și cele practice .
Pe tot parcursul acestui curs s-a urmărit utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) în educație, ceea ce poate contribui în mod semnificativ la o bună calitate a educației și la eficacitatea acesteia. Cursul a fost destinat profesorilor de la toate disciplinele, care au dorit să-și sporească competențele în utilizarea tehnologiei la clasă, învățând să utilizeze resursele educaționale deschise, să obțină noi abilități, să creeze un exemplu de lecție și să obțină conștientizarea posibilelor dezavantaje ale TIC în educație și să le evite.
Au fost 11 module și anume: Introducere TIC în educație; Utilizarea aplicațiilor online; Probleme de siguranță( plagiat, sănătate, hărțuire cibernetică, urmărire cibernetică); Codificare simplă; Weebly/WebQuests; Utilizarea dispoyitivelor mobile pentru a sprijini; Găsirea resurselor pentru lecții; Prezentări eficiente; Crearea de postere; TIC la diferite discipline; Atelier. Fiecare modul a acoperit un aspect diferit al utilizării TIC în educație. Cursurile au încorporat cunoștințele și experiența cadrelor didactice participante și au oferit un mediu de învățare util, cu o combinație bună de cunoștințe teoretice și practice. Demonstrarea și interacțiunea cu TIC într-un mod practice în cadrul unui grup international, a arătat importanța colaborării și a experienței împărtășite în utilizarea TIC în educație.
“Turul orașului Praga” s-a realizat sub îndrumarea unui ghid turistic, primind numeroase informatii asupra monumentelor istorice care au fost vizitate, despre arhitectura, istoria si religia orasului Praga.
Toți participanții au fost interesați de metodele care pot fi folosite pentru a include și integra fiecare elev, fiind dornici să se dezvolte profesional .
În cadrul activitaților legate de dinamica grupului, s-au folosit instrumente pentru lucrul în comun, activități de formare si dezvoltare a abilitatiilor IT. S-au învățat jocuri prin care să stimulăm motivația, participarea și creativitatea elevilor, pentru a consolida munca în echipă, cooperarea eficientă și pentru a sprijini integrarea fiecărui copil, exersarea, proiectarea și furnizarea de activități și instrumente.
Întreaga activitate a cursului a promovat: dezvoltarea abilităților IT, prin jocuri și exerciții; dezvoltarea abilităților de comunicare, colaborare, gândire critică și creativă; înțelegerea caracteristicilor unui mediu incluziv și tolerant; promovarea, cooperarea europeană în domeniul educației în cadrul programului Erasmus+ prin construirea de parteneriate.
Cursul s-a încheiat cu discuții despre planificarea activitatilor de diseminare și valorificare, despre utilizarea instrumentelor europene de certificare: certificatul de mobilitate Europass.
Despre autor
Descoperă mai multe la G News Media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.