18 iunie 2024

Un Altfel de Știri

G News Media

Concert de colinde la Peștera Muierilor

Comuna Baia de Fier va fi gazda Festivalului Arte, Tradiții, Meșteșuguri „Peștera Muierilor”, care aduce aproape 150 din copii talentați, meșteri populari din Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt și Mehedinți, proprietari de pensiuni, producători locali de produse lactate sau din carne, dulcețuri sau siropuri, artiști plastici, două mari ansambluri folclorice „Maria Lătărețu” și „Doina Gorjului”.

Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri „Peștera Muierilor” va aduce un moment artistic în premieră pentru viața culturală a județului Gorj. Pentru prima dată, în Peștera Muierilor va avea loc un recital de colinde, nai și acordeon, al elevilor de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” în paralel cu o expoziție de pictură a elevilor secției de arte plastice. Concertul va avea loc pe 9 decembrie, la ora 12.15 în Peștera Muierilor (recitalul va începe la 12.30). Intrarea va fi gratuită, incluzând și vizitarea peșterii pentru doritori.

Totodată, copiii vor avea parte de ateliere de creație speciale – singurul meșter popular din România sculptor în sare le va preda copiilor tainele meșteșugului său. Este vorba despre Nicolae Istratie care vine, special, de la Vâlcea, pentru festival. Alături îi va fi fiica, Alexandra, care are doar 11 ani, este meșter popular atestat și va preda copiilor arta țesutului în gherghef. Atelierul de sculptură în sare va fi gratuit.

Tot pentru copii va fi organizat un atelier de artizanat. De cei mici se vor ocupa surorile Daniela și Marcela Șerbănescu și îi vor îndruma cum să își confecționeze propria păpușă sau propria figurină cu chip de pisicuță sau iepuraș. În plus, copiii din Baia de Fier vor ajuta la decorarea brazilor de Crăciun, care, după festival, vor fi donați celor 5 biserici din Baia de Fier.

Gorjul va fi reprezentat cu cinste de meșterii populari ai Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. De aici vor veni Maria Dinoiu cu țesături, Ion Roșu cu împletituri, Daniel Preduț-arta lemnului, Alina Coconu și Tiberiu Ecovescu cu icoane. Nu putea lipsi Mirabela Petrache, meșter popular care a dus ia românească până la Beijing și Shanghai-China, Doha-Qatar, Sydney-Australia. Vor mai veni de la Vâlcea meșteri populari olari, meșteri populari cu împletituri, iar de la Olt sculptură în lemn.

Peste 20 de producători locali și pensiuni din comuna Baia de Fier vor întâmpina publicul cu produse culinare specifice zonei – de la produse lactate sau din carne, dulcețuri, zacuscă, murături sau siropuri de casă.

Programul artistic va începe la ora 12.00 pe scena amplasată în parcarea de la intrarea în Peștera Muierilor. Vor urca pe scenă: Grupul vocal folcloric Nedeia-Novaci, secție externă a Școlii Populare de Arte, care activează la Casa de Cultura din Novaci, profesor coordonator Elena Balan; Grupul vocal folcloric Ciobănașul-Crasna secție externă a Școlii Populare de Arte, prof. coordonator Elena Bălan; Ansamblul „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși”; Grupul vocal al Căminului Cultural Baia de Fier, coordonator Cătălin Roșoiu; Grupul de Suflători „Ion Lianu” al Casei de Cultură Novaci, instructor prof. Ion Lianu, secție externă a Școlii Populare de Arte; Școala de dans popular „Nedeia” – grupa NEDEIA – JUNIOR- instructor prof. Denisa Vodoiu, secție externă a Școlii Populare de Arte, care funcționează în cadrul Casei de Cultură Novaci, coordonator Elena Basarabă; Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci, instructor Petre Popescu, coordonator, prof. Elena Basarabă; Corpul de balet al Doinei Gorjului condus de Valeriu Saraolu. Va avea loc un recital al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” susținut de soliștii Olguța Berbec, Victorița Lăcătușu, Ileana Lăceanu, Andra Matei, Georgiana Bîrsac, Claudia Toropu-director artistic al ansamblului. Dirijori Aurel Blondea și Florin Chirițoiu, manager Gheorghe Porumbel.”, potrivit organizatorilor.

Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri „Peștera Muierilor” a fost prevăzut în cadrul componentei de promovare a Proiectului de Dezvoltare a Infrastructurii Turistice și de Agrement din stațiunea Baia de Fier, județul Gorj și va deveni un eveniment cu caracter anual pentru comunitate. Este un eveniment care a fost gândit să reunească cele mai importante instituții culturale din județul Gorj-Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

Despre autor

Lasă un răspuns

Copyright © 2024 Toate drepturile rezervate | G News Media.
error: CONTINUT PROTEJAT PRIN DREPTURI DE AUTOR conform legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe!
Deschide chat
1
Ai un pont?
Scan the code
Vă mulțumim că ați contactat G News Media
Aveți o informație pentru echipa noastră?