Casa memorială ”Ion Popescu-Voitești”, aflată în patrimoniul public al județului Gorj, va fi redeschisă publicului, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, după ce a fost restaurată, în ultimii doi ani.
Consiliul Județean Gorj a derulat lucrări de consolidare-restaurare a imobilului dar și lucrări de reamenajare a terenului aferent. „Aici vor fi organizate Secția de Științele naturii a Muzeului Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu” precum și un Centru de cercetare interdisciplinar al instituției muzeale, fiind cunoscut faptul că marele savant Ion Popescu-Voitești (noiembrie 1876 – octombrie 1944) a lăsat moștenire județului Gorj o valoroasă colecție paleontologică şi de mineralogie.
Astfel, expoziția permanentă amenajată în cadrul obiectivului turistic va cuprinde elemente privitoare la viața și activitatea geologului Ion Popescu-Voitești: documente, fotografii, obiecte personale dar și o colecție de geologie (diferite tipuri de flori de mină) și malacologie”, arată un comunicat emis de Consiliul Județean Gorj.
Execuția intervențiilor de consolidare-restaurare s-a încadrat în graficul propus în proiectul de investiție pentru întregul obiectiv (alcătuit din corp clădire principal, corp anexă și curte imobil), fiind finalizată în termenul anunțat la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor (septembrie 2021-septembrie 2023). Investiția s-a realizat în integralitate cu fonduri din bugetul propriu al județului Gorj, valoarea totală fiind de aproximativ 4 milioane de lei (inclusiv T.V.A).
Principalele categorii de lucrări executate la obiectivul de investiție Casa memorială ”Ion Popescu-Voitești”- situat în satul Voiteștii din Vale, comuna Bălănești au fost: consolidare ziduri de cărămidă, grinzi și stâlpi atât în zonele interioare și cât și cele exterioare, cu armături și retencuirea acestora; montare tâmplărie din lemn stratificat la interior și la exterior, păstrându-se dimensiunile, forma și decorațiunile inițiale; amenajare grupuri sanitare; înlocuire țiglă și planșee din lemn; montare jgheaburi și burlane din tablă; realizare sistem drenaj a apelor pluviale prin rigole perimetral construcțiilor; rețea canalizare și alimentare cu apă; izolare beci la anexa casei memoriale, inclusiv armarea pereților, stâlpilor și grinzilor; reamenajarea peisagistică a zonei verzi din curtea imobilului inclusiv cu refacerea integrală a gardului și restaurarea porții de acces din lemn, sculptată cu motive specifice gorjenești.
În completarea lucrărilor de consolidare-restaurare s-au realizat: instalația electrică, instalația sanitară, instalația de paratrăsnet și de împământare, instalația de încălzire (cu pompă de căldură) și aer condiționat.

Despre autor


Descoperă mai multe la G News Media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

error: CONTINUT PROTEJAT PRIN DREPTURI DE AUTOR conform legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe!

Descoperă mai multe la G News Media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Deschide chat
1
Ai un pont?
Scan the code
Vă mulțumim că ați contactat G News Media
Aveți o informație pentru echipa noastră?