30 mai 2024

Un Altfel de Știri

G News Media

Varianta finală a pachetului de măsuri fiscale. Cu cât se scumpește viața în 2024

Viața in 2024

Viaţa se scumpeşte şi mai mult pentru români. Guvernul a publicat ieri proiectul privind creșterea taxelor, după două luni de discuţii şi informaţii pe surse. Din ianuarie anul viitor, vom da mai mulţi bani pe sucuri, alimente cu zahăr, alcool şi ţigări. Iar cei care vor să-şi cumpere o casă vor plăti cu câteva mii de euro în plus.

Statul îi va taxa și pe românii cu averi și proprietăți scumpe. Practic, vom plăti din buzunarul nostru pentru a acoperi risipa uriaşă de bani publici

A fost noapte albă la Ministerul de Finanţe. Proiectul care scumpeşte viaţa românilor a fost gata la 3 dimineaţă şi, ulterior, a fost publicat.

Alimentele cu zahăr, sucurile, inclusiv berea fără alcool vor costa mai mult de anul viitor. Cresc preţurile şi la țigări și alcool. Iar la produsele eco, TVA-ul va creşte de la 5 la 9%. Măsura se va aplica şi pentru locuinţele de până la 120.000 de euro cu o suprafaţă de cel mult 120mp. De exemplu, un apartament care costă acum 80 de mii de euro va fi scos la vânzare cu peste 83.000 de euro din ianuarie. n plin boom al energiei verzi, statul creşte TVA la 9% şi pentru panourile fotovoltaice. Aşa că pentru un sistem vom plăti cu 1.000 de lei mai mult. Guvernul vrea să taxeze şi luxul. Casele de peste 500.000 de euro vor fi taxate suplimentar, cu un impozit de 0,3% pentru ceea ce depăşeşte această sumă. Concret, pentru o casă de 700.000 de euro, impozitul se va calcula la 200.000 de euro, în speţă 600 de euro. La fel se va întâmpla şi cu maşinile care costă mai mult de 75.000 euro. Pentru un autoturism de 150.000 de euro, proprietarul va plăti anual 225 de euro.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: Oamenii vor simţi inevitabil prin scăderea puterii noastre de cumpărare. Nu ne va mai interesa că l-au jumulit pe bancher sau au jumulit un lanţ de supermarketuri, de fapt ne-au jumulit pe noi. Va ajunge o sticlă de băutură răcoritoare să coste cât o sticlă de vin prost.

Angajaţii de la stat cu salarii mai mari de 8.000 de lei net, adică 12% dintre ei, nu vor mai primi vouchere de vacanţă şi nici indemnizaţie de hrană.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Dacă avem colectare corespunzăzoare şi avem o cheltuire a banilor responsabilă este posibil să ţinem sub control deficitul bugetar.

Legea va ajunge astăzi pe masa Guvernului, iar săptămâna viitoare, Marcel Ciolacu va merge în Parlament pentru asumarea răspunderii. Artimetica din Parlament arată că Opoziţia are nevoie de 59 de voturi pentru a trimite acasă Cabinetul Ciolacu. Însă e greu de crezut că vor fi atâţia parlamentari liberali care să voteze împotriva Guvernului din care PNL face parte. Coaliţia se bazează pe 274 parlamentari PSD si PNL, plus cei 17 deputaţi ai minorităţilor nationale. Opoziţia are doar 174 voturi.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: Am văzut improvizaţii. Improvizaţiile în artă, în muzică, în jazz, sunt binevenite. În politică, improvizaţiile înseamnă că nu ştii unde vrei să mergi. 

Anul viitor, creşterile de taxe ar urma să aducă 16 miliarde de lei în plus la buget, iar în 2025 – 20 de miliarde.

Despre autor

Lasă un răspuns

Copyright © 2024 Toate drepturile rezervate | G News Media.
error: CONTINUT PROTEJAT PRIN DREPTURI DE AUTOR conform legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe!
Deschide chat
1
Ai un pont?
Scan the code
Vă mulțumim că ați contactat G News Media
Aveți o informație pentru echipa noastră?