Prima jumătate a acestui an a fost a treia cea mai călduroasă la nivel global de la începutul măsurătorilor meteorologice, în 1880, a anunţat joi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA, precizând că luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria acestor înregistrări, conform Agerpres.
Temperatura medie globală în zonele terestre şi oceanice în luna iunie s-a situat cu 1,05 grade Celsius peste media de 15,5 grade din secolul XX.
Acest lucru înseamnă că iunie 2023 a depăşit temperatura medie din aceeaşi lună din 2020 – deţinătoarea recordului anterior – cu 0,13 grade Celsius, conform administraţiei.
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, finanţat de Uniunea Europeană, a anunţat, de asemenea, cu câteva zile în urmă, că, potrivit evaluărilor sale bazate pe date colectate începând din 1979, luna iunie a fost cea mai călduroasă lună iunie la nivel global din istoria măsurătorilor meteorologice. Programul european Copernicus şi-a bazat concluziile pe analize generate cu ajutorul computerelor, care au folosit miliarde de date furnizate de sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice din lumea întreagă.
Administratorii programului Copernicus au afirmat că Europa s-a confruntat cu temperaturi record în iunie 2023, în timp ce regiuni din America de Nord, Asia şi estul Australiei au fost considerabil mai călduroase în comparaţie cu valorile obişnuite de temperatură pentru această perioadă a anului.
De asemenea, gheaţa marină din Antarctica a ajuns în 2023 la cel mai scăzut nivel al său pentru luna iunie de la începutul măsurătorilor satelitare, fiind cu 17% sub medie şi doborând precedentul record pentru această lună a anului, potrivit administratorilor programului Copernicus.
Din ianuarie până în iunie, temperatura medie globală în zonele terestre şi oceanice s-a situat cu 1,01 grad Celsius peste media secolului XX, conform NOAA, citiat de Agerpres.

Despre autor


Descoperă mai multe la G News Media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

error: CONTINUT PROTEJAT PRIN DREPTURI DE AUTOR conform legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe!

Descoperă mai multe la G News Media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Deschide chat
1
Ai un pont?
Scan the code
Vă mulțumim că ați contactat G News Media
Aveți o informație pentru echipa noastră?