10 decembrie 2023

Un Altfel de Știri

G News Media

Ministrul Energiei a semnat contractul pentru grupul pe gaze de la Electrocentrale Craiova

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi directorul general al Societăţii Electrocentrale Craiova, Dan Vasile, au joi semnat acordul de finanţare pentru proiectul „Capacităţi noi de producere energie electrică şi termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienţă de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA”.

Această finanţare face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – măsura de investiţii I.3, jalonul 133, jalon aferent cererii de plată nr. 2.

Conform unui comunicat al ministerului de resort, citat de Agerpres, valoarea proiectului este de 1,28 miliarde lei fără TVA, iar valoarea finanţării nerambursabile acordate din PNRR de aproape 826 milioane lei fără TVA. Punerea în funcţiune a noilor capacităţi este programată pentru 2026.

Obiectivul proiectului constă în realizarea unei capacităţi noi de producere energie electrică şi termică pe gaze naturale în cogenerare, de înaltă eficienţă, de 295 MW, care va înlocui actualele capacităţi energetice existente, care funcţionează pe cărbune. De asemenea, va avea un impact important în atingerea ţintelor Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 privind energia şi clima. Totodată, va contribui la atenuarea provocărilor cu care se confruntă Societatea Electrocentrale Craiova prin asigurarea energiei termice şi electrice în concordanţă cu solicitările comunităţii. Investiţia va asigura furnizarea de energie electrică şi termică consumatorilor.

Prin realizarea investiţiei, se vor îndeplini cerinţele impuse prin Directiva de eficienţă energetică privind randamentul global, economia de energie primară şi reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră şi a celor poluante, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 gCO2/kWh, se mai menţionează în comunicat.

„Aşa cum am promis, am reuşit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record şi la termenul asumat. Mulţumesc tuturor celor care au depus eforturi, pe parcursul timpului, pentru atingerea acestui obiectiv important. Investiţia de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu, fiind o garanţie pentru toţi craiovenii pentru acces sigur la energie electrică şi termică, cu emisii scăzute de CO2, ceea ce înseamnă un aer mai curat şi o calitate a vieţii mai bună pentru întreaga comunitate. Vom continua în ritm accelerat marile proiecte de investiţii în sectorul energetic românesc şi absorbţia de fonduri europene”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. 

Despre autor

Lasă un răspuns

Copyright © 2023 Toate drepturile rezervate | G News Media.
error: CONTINUT PROTEJAT PRIN DREPTURI DE AUTOR conform legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe!
Deschide chat
1
Ai un pont?
Scan the code
Vă mulțumim că ați contactat G News Media
Aveți o informație pentru echipa noastră?