21 februarie 2024

Un Altfel de Știri

G News Media

Ministru: 2,5 miliarde euro, pentru locuri de muncă, în locul celor din minerit

România are 2.5 miliarde de euro pentru ca românii care lucrau în minerit sau rafinărie să aibă un loc de muncă şi după ce acestea se închid, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis miercuri, toate apelurile din Programul Tranziţie Justă (PJT), a cărui arie eligibilă acoperă şase judeţe din România (Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş), care beneficiază de un buget de 2,53 miliarde de euro, vor fi deschise în 2023. Primele apeluri de proiecte din cele 87 finanţate prin PTJ vor fi lansate în al doilea trimestru al anului 2023 şi vizează investiţii pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă, prin acordarea de granturi, potrivit agerpres.ro.

„Problema cu care se vor confrunta aceste judeţe este pierderea de locuri de muncă în urma închiderii sau transformării unor activităţi dominante în economia locală. Efectele adverse ale tranziţiei afectează în mai mare măsură categoriile vulnerabile, accentuând inegalităţile sociale şi sărăcia extremă. Vă dau exemplu Hunedoara şi Valea Jiului. Populaţia zonei este puternic afectată de declinul industriei miniere şi expusă riscurilor din cauza unei dezvoltări economice scăzute ce nu permite atragerea de investitori. Mai mult, determină lipsa unei evoluţii pozitive pe toate palierele importante care contribuie la calitatea vieţii, în special educaţie, servicii medicale şi asistenţă socială. Tocmai de aceea, investiţiile finanţate prin program urmăresc diversificarea economică din punct de vedere al mediului, în special a sectorului antreprenorial productiv mic şi mijlociu, pentru creşterea competitivităţii şi capacităţii economiilor locale afectate de a genera locuri de muncă durabile, sigure şi cu un nivel de salarizare atractiv. Finanţarea acordată prin PTJ reprezintă un nou start spre dezvoltare economică şi modernizare, mai ales în condiţiile în care investiţiile vor fi completate prin alte programe operaţionale aferente perioadei 2021 – 2027 şi prin PNRR”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Despre autor

Lasă un răspuns

Copyright © 2023 Toate drepturile rezervate | G News Media.
error: CONTINUT PROTEJAT PRIN DREPTURI DE AUTOR conform legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe!
Deschide chat
1
Ai un pont?
Scan the code
Vă mulțumim că ați contactat G News Media
Aveți o informație pentru echipa noastră?